Wanneer ben je geboren?

Op zondag 3 maart 1974 werd ik geboren in wat nu Lelystad heet. Toen was het niet veel meer dan een rijtje huizen en het heette: Zuidelijke IJsselmeerpolders. Zo staat het nog steeds in mijn paspoort. Dat klinkt een stuk deftiger dan Lelystad, vind je niet?

Omdat we toen nog geen telefoons en tablets hadden en ik alleen op woensdagmiddag TV mocht kijken, speelde ik lange dagen buiten: hutten bouwen, stand in de mand, verstoppertje en belletje trekken waren mijn favoriet. Maar ik lag ook uren te lezen in het gras, in een boom of gewoon binnen op de bank.

Ik ging ook heel graag naar school, die heette de Inktvis. Komt die naam je bekend voor?*

Op mijn elfde verhuisden we naar Utrecht. Dat was heel erg wennen, maar uiteindelijk ben ik van de stad gaan houden. Ik hou nog steeds van Utrecht, maar ik woon nu net buiten de stad in de buurt van het bos.


Hoe oud was je toen je begon met schrijven?

Dat moet zo rond een jaar of zeven geweest zijn. Zodra ik de magie ontdekte van woorden achter elkaar zetten en daarmee verhalen vertellen, was ik niet meer te houden. Verhalen, dagboeken, brieven, zelfgemaakte tijdschriften, dózen vol met schrijfsels staan er op zolder.

Maar ik dacht er niet aan om zelf ook schrijver te worden, dat kwam pas later.


Wilde je altijd al schrijver worden?

Nee dus, ik had heel andere plannen. Eerst wilde ik een tijdje dierenarts worden, maar toen ik ontdekte dat je dan ook in dieren moet snijden was het gauw afgelopen.
Kinderen vind ik (meestal) ook heel leuk en daarom werd ik juf. (Nadat ik eerst had gevraagd of ik dan niet in die kinderen hoefde te snijden natuurlijk) Later studeerde ik ook nog voor remedial teacher. Dat is een moeilijk woord voor een juf die extra veel weet van leerproblemen.
Tien jaar lang heb ik op mijn eigen schooltje gewerkt. Een klein klasje op de zorgboerderij waar ik toen ook woonde. Dat was een heerlijke tijd!
Het schooltje bestaat nog steeds, maar na tien jaar kreeg ik zin in iets nieuws.
Daarna heb ik nog twee jaar met veel plezier op een school voor speciaal onderwijs gewerkt. Tot het schrijven teveel tijd eiste en ik moest kiezen.


Wat was je eerste boek?

Mijn eerste boek heet Villa Fien en verscheen in 2007. Vanaf dat moment leek het wel alsof er een kraantje was opengezet: het ene na het andere verhaal stond te dringen in mijn hoofd. Het werd zelfs zo druk daarboven, dat ik iets minder juf werd om meer te kunnen schrijven.
En uiteindelijk moest ik kiezen, want het werd teveel om te combineren. Daarom ben ik sinds september 2012 fulltime schrijfster.
Gelukkig kom ik nog vaak op scholen om te vertellen over mijn boeken en om workshops te geven over schrijven aan kinderen en docenten.Heb je huisdieren?

Ik woon samen met mijn man (ook een soort huisdier) vier poezen en een studentenhond (waarover later meer) in een oud huis vlakbij het bos. Onze twee kinderen studeren, maar komen gelukkig ook nog vaak gezellig thuis.
Ik hou erg van het bos, dus je kunt me er elke dag vinden. Ik hou ook erg van poezen. Soms vind ik er per ongeluk een, soms ook expres. Op dit moment hebben we er vier. Kleine grijze Sokje is de oudste, ik heb haar ooit gered, maar dat is een ander verhaal. Balthasar is een beetje verlegen, maar hij houdt heel erg van knuffelen. De zwart-witte Dimitri heeft niet zo’n leuke jeugd gehad en was daarom eerst heel bang, maar nu is hij dolgelukkig en speelt de hele dag buiten -of hij zit voor het raam naar buiten te kijken. En tot slot Mattie, die maar een heel klein beetje hersens heeft, maar wel heel erg lief is.


En dit is onze studentenhond Sarko. Zijn naam mochten we helaas niet zelf verzinnen, want hij is niet echt van ons. Hij wordt later een geleidehond, die heb je vast wel eens op straat zien lopen. Bij ons mag Sarko opgroeien, tot hij groot en sterk genoeg is om naar school te gaan. We oefenen natuurlijk wel al met hem, en als hij zijn schooluniform aanheeft, dan mag hij niet gestoord worden!


Verder wonen er in de tuin veel slakken, muizen, regenwormen, kevers, mieren en spinnen. Die laatsten komen in de herfst trouwens ook binnen. De eerste spin van het jaar noemen we altijd Sebastiaan en we proberen om hem niet op te vegen.


*De school waar Superjuffie werkt heet ook de Inktvis!


Weigeren

OK

Deze website maakt gebruik van cookies. Zie onze Privacybeleid voor meer informatie.