R&ROntvoerdGroot

De flat van Fatima is bekroond met de Glazen Globe 2011

De flat van Fatima

Wanneer haar ouders gaan scheiden, verhuist Karel met haar moeder van een groot huis naar een verwaarloosde flat. Ze raakt al snel bevriend met Sami, Raja en Hafid, met wie ze vaak bij buurvrouw fatima is te vinden, een gezellige oude dame. 
ALs Fatima uit haar flat dreigt te worden gezet, komen de kinderen haar te hulp en maken een tijdelijke schuilplaats voor haar in een kelderbox. Daar probeert ze zich te verbergen tot de kinderen een ander huis voor haar hebben gevonden. Maar dat is niet eenvoudig, want ze worden voortdurend in de gaten gehouden door de wantrouwige buurman Blanckensteijn...


Achtergrondinformatie:

Tegenwoordig wonen er in Nederland kinderen uit een heleboel verschillende culturen. Maar dat kom je nog niet zoveel tegen in kinderboeken. Je komt het wel veel tegen op het Journaal en in de krant. En vaak hoor je dan juist over de dingen die niet goed gaan. Ook zijn er nogal wat mensen die het niet leuk vinden, al die verschillende culturen bij elkaar.
Daarom leek het me leuk om een boek te schrijven waarin het juist heel gezellig en gewoon is, die mengelmoes van culturen. Een boek waarin je nou eens niet hoort wat er allemaal fout gaat. Want het gaat op veel plekken ook echt heel goed, maar dat zie je niet op het Journaal. Dat boek is De flat van Fatima geworden. Fatima maakt een heleboel lekkere hapjes: die gerechten kende ik zelf eerst ook niet allemaal. Maar gelukkig wist een van mijn leerlingen precies wat er allemaal lekker is, want zijn ouders komen net als Fatima uit Turkije. Ik heb de hapjes natuurlijk wel zelf even uitgetest!